Jazykový kurz v Moskve 2013

Na základe dohody o spolupráci, uzavretej medzi VŠMP ISM Slovakia v Prešove a Štátnym inštitútom ruského jazyka A.S. Puškina v Moskve, študenti našej vysokej školy majú možnosť absolvovať jazykové kurzy v Moskve. V uplynulom akademickom roku po prvýkrát naši študenti vycestovali do Moskvy – zdokonaliť svoje jazykové kompetencie priamo v jazykovom prostredí, ale aj spoznať toto čarovné mesto. Tri študentky odboru Medzinárodné podnikanie v obchode a službách absolvovali dvojtýždňový jazykový kurz na prelome mája a júna tohto roku.
Počas pobytu sme navštívili Kremeľ (Кремль), niekdajšie sídlo ruských cárov a terajšie sídlo prezidenta, Chrám Krista Spasiteľa (Храм Христа Спасителя) , hlavný katedrálny chrám ruskej pravoslávnej cirkvi, Novodievčí kláštor (Новодевичий монастырь), ale aj vzdialené od centra starobylé sídla: Kolomenskoe (усадьба Коломенское), v ktorom rástol Peter I., Carycino (усадьба Царицино), postavené Katarínou II., kde ich zaujali nielen múzeá, ale aj rozľahlé parky s fontánami a jazierkami. Fontány v Moskve sú skutočne prekrásne, v noci podsvietené, o čom sa môžete presvedčiť vo fotoalbume.
Nemohli sme obísť svetoznámu Treťjakovskú galériu (Третьяковская галерея), kde študentky obdivovali diela ruských výtvarných umelcov. Рoprechádzali sme sa po Červenоm námestí (Красная площадь), Arbate (Арбат), ale aj po nábreží rieky Moskvy, odkiaľ sme sa dostali na Vorobjovy gory (Воробьевы горы), známe rozhľadňou, z ktorej je prekrásny výhľad na Moskvu. Tam dievčatá mali možnosť oboznámiť sa s tradíciou moskovských novomanželov navštíviť po sobášnom akte toto miesto, pripiť si šampanským a vypustiť holubice.
Keďže dievčatá študujú ekonomický odbor, privítali sme možnosť navštíviť profesora Finančnej univerzity pri vláde RF(Финансовый университет при правительстве РФ) prof. N.V. Voloviča, DrSc, ktorý nám porozprával o svojej práci.
Pre dievčatá pobyt v Moskve znamenal aj zoznámenie sa s ruským baletným umením. Bol to obrovský zážitok – skvelé výkony baletných umelcov, nádherná hudba, navyše sme mali ešte bonus – možnosť naživo vidieť prezidenta RF, V. V. Putina, ktorý sa tiež rozhodol navštíviť to isté predstavenie v Kremeľskom paláci (Кремлевский дворец ) – Esmeraldu, na motívy diela V. Huga Chrám Matky Božej v Paríži.
Napriek tomu, že pobyt bol prikrátky na to, aby stihli vidieť všetko, čo si naplánovali, videli toho skutočne veľa a dnes už tieto miesta nie sú pre ne iba peknými fotkami na internete, ale aj spomienkami na krásne chvíle, strávené v tomto starobylom a súčasne veľmi modernom meste.

Go back

© 2024 Všetky práva vyhradené pre Vysokú školu medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove
Pokračujte výberom nastavení ochrany osobných údajov. Pre viac informácií si prečítajte naše zásady ochrany osobných údajov a zásady používania súborov cookies.